Bent u van plan om te gaan bouwen of herontwikkelen? Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning is voor alle bouwactiviteiten een stikstofberekening vereist.
Tot voor kort was een berekening voor de gebruiksfase voldoende, maar de Raad van State heeft besloten dat dit niet langer het geval is. Daarom wordt bij een berekening ook de aanlegfase (bouwfase) meegenomen. Hierbij wordt getoetst of de stikstofuitstoot zal leiden tot een stikstofneerslag van 0,005 mol/ha/jr of meer in een kwetsbaar natura-2000 gebied. Indien bij de berekening blijkt dat de neerslag onder deze waarde blijft kunt u in aanmerking komen voor een vergunning. Als dat niet zo is, zal het bevoegd gezag geen vergunning verlenen tenzij:
- de werkzaamheden worden aangepast zodat er minder stikstof uitstoot plaatsvindt.
- er intern of extern gesaldeerd wordt.
Waarom is een stikstofberekening vereist?
Al jaren stoot Nederland te veel stikstof uit en er is al veel geprobeerd om de uitstoot terug te dringen. Helaas is dat nog onvoldoende gelukt. Stikstof heeft een grote impact heeft op kwetsbare natuurgebieden in Nederland (Natura-2000 gebieden) en de gezondheid van mensen. Lees hier waarom stikstof zo schadelijk is. Niet alle Natura-2000 gebieden zijn even kwetsbaar en daarom is de kwetsbaarheid bepaald per habitattype in een natuurgebied. Hier wordt rekening mee gehouden in de berekening. De kwetsbaarheid van ieder habitattype is terug te vinden in de AERIUS-monitor. De bescherming van natura-2000 gebieden gebeurt vanuit de EU, maar is ook opgenomen in de hoofdstuk 2 van de Wet natuurbescherming.
Kwinfra helpt u graag bij het uitvoeren van een dergelijke stikstof berekening d.m.v. de nieuwste versie van de AERIUS-calculator.