Stikstofberekeningen

Stikstof- of AERIUS-calculatie

Bent u van plan om te gaan bouwen of herontwikkelen? Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning is voor alle bouwactiviteiten een stikstofberekening vereist.
Tot voor kort was een berekening voor de gebruiksfase voldoende, maar de Raad van State heeft besloten dat dit niet langer het geval is. Daarom wordt bij een berekening ook de aanlegfase (bouwfase) meegenomen. Hierbij wordt getoetst of de stikstofuitstoot zal leiden tot een stikstofneerslag van 0,005 mol/ha/jr of meer in een kwetsbaar natura-2000 gebied. Indien bij de berekening blijkt dat de neerslag onder deze waarde blijft kunt u in aanmerking komen voor een vergunning. Als dat niet zo is, zal het bevoegd gezag geen vergunning verlenen tenzij:

  • de werkzaamheden worden aangepast zodat er minder stikstof uitstoot plaatsvindt. 
  • er intern of extern gesaldeerd wordt.

Waarom is een stikstofberekening vereist?

Al jaren stoot Nederland te veel stikstof uit en er is al veel geprobeerd om de uitstoot terug te dringen. Helaas is dat nog onvoldoende gelukt. Stikstof heeft een grote impact heeft op kwetsbare natuurgebieden in Nederland (Natura-2000 gebieden) en de gezondheid van mensen. Lees hier waarom stikstof zo schadelijk is. Niet alle Natura-2000 gebieden zijn even kwetsbaar en daarom is de kwetsbaarheid bepaald per habitattype in een natuurgebied. Hier wordt rekening mee gehouden in de berekening. De kwetsbaarheid van ieder habitattype is terug te vinden in de AERIUS-monitor. De bescherming van natura-2000 gebieden gebeurt vanuit de EU, maar is ook opgenomen in de hoofdstuk 2 van de Wet natuurbescherming.

Kwinfra helpt u graag bij het uitvoeren van een dergelijke stikstof berekening d.m.v. de nieuwste versie van de AERIUS-calculator.

 

 

 

Stikstofberekening

Kwinfra B.V. kan de volgende werkzaamheden uitvoeren:

  • een Ecologische Quickscan;
  • voortoets gebiedsbescherming (natura-2000);
  • aanvullend ecologisch onderzoek zoals een natuurtoets, passende beoordeling of Alternatieven, Dwingende redenen van groot openbaar belang en Compensatie (ADC-toets);
  • aanvraag ontheffing en/of vergunning Wnb;
  • vegetatie en flora kartering;
  • flora en fauna inventarisaties / monitoring
  • Stikstofberekeningen
  • aanvullend ecologisch onderzoek zoals:
    • vleermuizen
    • huismussen
    • gierzwaluwen
    • steenmarters
    • rugstreeppadden
    • andere beschermde flora en fauna
Vraag direct een offerte aan
Bekijk alle nieuws & tips

Contactgegevens Kwinfra

bezoekadres:
Smaragdweg 3, 1812 RJ Alkmaar
correspondentieadres:
Postbus 9060, 1800 GB Alkmaar
Afdeling Milieu:
Afdeling Civiel & Geodesie

Offerte Aanvraag Formulier Ecologie

Offerte formulier Ecologie Kwinfra

Vestigingen Kwinfra Civiel- & Milieutechnisch Adviesbureau

Vestiging Alkmaar
Smaragdweg 3
Alkmaar
072 751 3930info@kwinfra.nl
Vestiging Amsterdam
Nieuw-Zeelandweg 3
Amsterdam
072 – 505 7500info@kwinfra.nl
Vestiging Heerenveen
Jupiter 8
Heerenveen
072 – 505 7500info@kwinfra.nl
Vestiging Almere
Bolderweg 16
Almere
072 – 505 7500info@kwinfra.nl

Ecologie Nieuws & Tips

februari 28, 2025
Broedseizoen! Stop alle werkzaamheden?

Vogelsoorten met niet-jaarrond beschermde nesten zijn vrijwel nooit uit te sluiten. Het is verboden om in gebruik zijnde nesten te vernielen of broedende vogels te verstoren. Kanttekening hierbij is dat er alleen sprake is van een overtreding als er sprake is van wezenlijke verstoring

Lees meer
februari 25, 2025
Twee otters gespot in de grachten van Alkmaar

Afgelopen vrijdag zijn er twee otters gespot in de grachten van Alkmaar – een bijzondere gebeurtenis!

Lees meer
februari 20, 2025
De Vinkenslag: De Eerste Slag van het Voorjaar

Terwijl de winter nog grip probeert te houden op het landschap, kondigt februari een subtiele maar onmiskenbare verandering aan in de natuur. Voor wie goed luistert, brengt deze maand een van de eerste tekenen van het naderende voorjaar: de eerste vinkenslag. De roep van de vink luidt niet alleen het begin van de zangperiode in, maar is voor veel natuurliefhebbers ook een markeringspunt in de jaarcyclus.

Lees meer
februari 13, 2025
Slechtvalken in Alkmaar: Samen naar een natuurvriendelijke stad

In Alkmaar is recent een stap gezet richting een meer natuurvriendelijke stad. De slechtvalk, ’s werelds snelste vogel, wordt sinds 2017 steeds vaker gesignaleerd in de stad. Een duidelijke kans om deze bijzondere roofvogel een geschikte plek te bieden om te nestelen.

Lees meer
november 28, 2024
Onmisbare paddenstoelen

Na een succesvolle eerste fase richten we ons nu op het in kaart brengen van zwermende vleermuizen in het kader van massawinterverblijfplaatsen en het identificeren van paarverblijfplaatsen.

Lees meer
augustus 13, 2024
Tweede Fase Vleermuisonderzoek 2024

Na een succesvolle eerste fase richten we ons nu op het in kaart brengen van zwermende vleermuizen in het kader van massawinterverblijfplaatsen en het identificeren van paarverblijfplaatsen.

Lees meer

Kwinfra Milieu- & Civieltechnisch Adviesbureau is een divisie van de Schot Groep

Copyright 2024 | Kwinfra Milieu- & Civieltechnisch Adviesbureau | Alle rechten voorbehouden | Privacy Beleid

logo Kwinfra Alkmaar
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.