Schimmels en paddenstoelen zijn niet alleen prachtige verschijningen in de natuur, maar ook cruciaal voor het ecosysteem. Deze verborgen helden recyclen voedingsstoffen, bieden voedsel en schuilplaats, en leven vaak in symbiose met andere soorten. Toch worden ze vaak over het hoofd gezien in natuurbeleid, ondanks hun sleutelrol in het behoud van biodiversiteit en ecosysteemdiensten.
De Rol van Schimmels in het Ecosysteem
Schimmels breken organisch materiaal af, zoals bladeren en hout, en zetten dit om in voedingsstoffen voor planten. Ze vormen ook mycorrhizae: samenwerkingen met plantenwortels waarbij schimmels water en mineralen leveren in ruil voor suikers. Zonder deze verbinding zouden veel bomen, zoals eiken en beuken, niet kunnen groeien. Deze relaties versterken niet alleen individuele soorten, maar ook de stabiliteit van het hele ecosysteem.
Ze zijn met name te vinden in bossen en parken en vochtige gebieden langs oevers of op dood hout.
Van Soortbescherming naar Natuurwaarden bescherming
Momenteel is de natuurbescherming voor een groot deel gericht op soortenbescherming. De complete natuurwaarden in een gebied (bijv. soortenrijkdom) is niet altijd volledig zichtbaar. Schimmels laten dit goed zien: pas in de herfst laten paddenstoelen zich zien. Het verlies van schimmels heeft daardoor gevolgen voor hele voedselketens en de kwaliteit van ecosysteemdiensten zoals bodemvruchtbaarheid, waterzuivering en koolstofopslag.
Het beschermen van alleen individuele soorten, zoals vogels of vleermuizen, is niet voldoende als hun leefomgeving wordt aangetast. Schimmels en paddenstoelen illustreren perfect hoe complex en verbonden ecosystemen zijn. Een gezond bos met een rijke variatie aan schimmels levert talloze diensten, van vruchtbare grond tot een stabiel klimaat, en kan alleen floreren als het geheel beschermd wordt.
In Nederland staan schimmels niet op de lijst van beschermde soorten, wat hun kwetsbaarheid vergroot. Hun leefgebieden, zoals oude bossen en dood hout, verdwijnen door menselijk ingrijpen. Dit verlies raakt niet alleen de schimmels zelf, maar ook de talloze planten en dieren die van hen afhankelijk zijn. Het is daarom essentieel dat natuurbeschermingsbeleid verder kijkt dan individuele soorten en de volledige soortenrijkdom in een gebied omvat.
Meer weten over plant- en diersoorten, ecologie of wilt u ecologisch onderzoek laten uitvoeren?
Neem contact op met onze ecologen via ecologie@kwinfra.nl of bel 072 505 7500.
Door het hele land voeren wij onderzoek uit: