Bij een ecologische quickscan beoordelen ecologen de planlocatie op aanwezigheid van biotopen voor beschermde soorten. Vogelsoorten met niet-jaarrond beschermde nesten zijn vrijwel nooit uit te sluiten. Het is verboden om in gebruik zijnde nesten te vernielen of broedende vogels te verstoren. Kanttekening hierbij is dat er alleen sprake is van een overtreding als er sprake is van wezenlijke verstoring. Als je broedende vogels in je tuin hebt en je geeft je planten water, dan kan dit leiden tot tijdelijk verstoring. Dit betekent echter niet automatisch dat de functie van het nest wordt aangetast of minder goed kan worden vervuld, en dus is er geen sprake van wezenlijke verstoring. Wanneer werkzaamheden voor langere tijd frequente verstoring veroorzaken bij broedende vogels op de planlocatie, kan er wél sprake zijn van wezenlijke verstoring. Een voor de hand liggend advies zou dan zijn: werkzaamheden kunnen alleen buiten het broedseizoen plaatsvinden. Maar als dat advies standaard bij elke quickscan zou worden gegeven, zouden ruimtelijke ontwikkelingen de helft van het jaar stil komen te liggen. In sommige gevallen is er geen andere optie dan de werkzaamheden buiten het broedseizoen te plannen, maar het is geen werkbare oplossing om dit op elk project toe te passen.
Drie strategieën om conflicten te voorkomen:
Broedvogelcheck Vlak voor de start van de werkzaamheden wordt de locatie geïnspecteerd op in nesten binnen de invloedssfeer. Worden er geen broedgevallen aangetroffen? Dan kan het werk doorgaan. Maar als er wél nesten worden gevonden, moeten de werkzaamheden worden bijgestuurd. In de meeste gevallen is ecologische begeleiding voldoende om het project voort te zetten, maar in zeldzamere gevallen moeten de werkzaamheden worden uitgesteld – en dan mag de hijskraan terug naar de werf...
Ongeschikt maken Een locatie kan vooraf ongeschikt worden gemaakt door begroeiing en potentiële nestgelegenheid te verwijderen. Dit kan helpen om vertraging te voorkomen, maar deze kaalslag heeft ook een keerzijde: op de lange termijn gaat dit ten koste van biodiversiteit en de leefbaarheid van het plangebied.
Maatwerk en risico-inschatting
Per situatie is een passende afweging nodig. Tijdens een verkennend veldbezoek wordt een inschatting gemaakt van de kans op broedgevallen, evenals de kans dat de werkzaamheden het broedgeval wezenlijk verstoren. Daarvoor is het belangrijk om de geplande werkzaamheden goed in beeld te hebben en, waar mogelijk, vooraf beschermingszones toe te passen. Daarnaast is het van belang om tijdens de werkzaamheden te inspecteren of er nestelende vogels aanwezig zijn en te evalueren of de werkzaamheden en bouwstellingen worden uitgevoerd zoals gepland. Waar nodig kunnen beschermingszones of alternatieve werkwijzen worden geadviseerd om de vogels te beschermen.
Meer weten over plant- en diersoorten, ecologie of wilt u ecologisch onderzoek laten uitvoeren?
Neem contact op met onze ecologen via ecologie@kwinfra.nl of bel 072 505 7500.
Door het hele land voeren wij onderzoek uit:
Kwinfra Milieu- & Civieltechnisch Adviesbureau is een divisie van de Schot Groep
Copyright 2024 | Kwinfra Milieu- & Civieltechnisch Adviesbureau | Alle rechten voorbehouden | Privacy Beleid