Bodemonderzoek kan gevraagd worden bij:
- Nieuwbouw
- Aanbouw
- Funderingsherstel
- Transactie (verkoop/aankoop)
- Milieuvergunning (nulsituatie/eindsituatie)
- Calamiteit
- Bij werkzaamheden in de grond aan bijvoorbeeld kabels en leidingen
Voor deze diverse redenen zijn diverse type onderzoeken:
- (Historisch) Vooronderzoek
- Verkennend bodemonderzoek
- Verkennend waterbodemonderzoek
- Aanvullend of Nader bodemonderzoek
- Indicatief (water)bodemonderzoek
- Grondwerkzaamheden bij kabels en leidingen
Voor de uitvoering van deze (water)bodemonderzoeken heeft Kwinfra gecertificeerde en erkende monsternemers en bekwame en ervaren projectleiders in dienst.
Indien een bodemverontreiniging wordt geconstateerd bekijkt Kwinfra of dit een belemmering in het toekomstige of huidige gebruik oplevert. Indien dit zo is, adviseert Kwinfra in de te nemen vervolgstappen.
Het verkennend waterbodemonderzoek wordt uitgevoerd conform de NEN 5720. Aan de hand van het onderzoeksdoel, het vooronderzoek en het type water wordt de onderzoeksopzet bepaald.
Waterbodemonderzoek is nodig bij:
- Baggerwerkzaamheden
- Profileren sloten
Op basis van de onderzoeksresultaten adviseert Kwinfra u in de verwerkingsmogelijkheden van het bij baggerswerkzaamheden vrijkomende slib.
Een indicatief (water)bodemonderzoek wordt uitgevoerd om te onderzoeken of een potentieel probleem op de locatie aanwezig is. Dit gebeurt met een beperkt vooronderzoek en een minimale onderzoeksinspanning. Dit type onderzoek is doorgaans niet voldoende voor de aanvraag van vergunningen en dergelijke.
Aanvullend of nader bodemonderzoek kan nodig zijn als bij het verkennend bodemonderzoek een bodemverontreiniging is aangetroffen waarvan de mate en omvang vastgesteld moet worden (ernst). Tevens kan na dit type onderzoek worden vastgesteld of de bodemverontreiniging risico’s voor de gezondheid of milieu oplevert (spoedeisendheid). Het nader bodemonderzoek wordt uitgevoerd conform de NTA 5755.